16 Aralık 2010 Perşembe

starbucks marka tarihi

Starbucks’ın Tarihçesi:
Starbucks ilk olarak Seattle’ın ve Ülke’nin en eski çiftçi pazarı olan Pike Place Pazarında 1971’de açıldı. Ancak o zamanlarda şirket sadece yerel bir kavrulmuş kahve tesisiydi. 1982’de Howard Schulz şirkete katılana kadar bu iş şirketin temel faaliyeti olmaya devam etti.

Howard Schulz şirketin yeni pazarlama yöneticisi olarak göreve başlar başlamaz yerel kafeleri, üst kesime hitap eden restaurant ve otelleri her geçen gün daha fazla Starbucks kahvesi almaya ikna etmeye başladı. Markanın dönüm noktası ve kahve tarihçesi yazmaya başlaması 1 yıl sonra Schuls’ un İtalya seyahati sırasında oldu. Taze demlenmiş Esspresso ve Cappucino sunan eski İtalyan kafe bar geleneğinden ilham aldı. Starbucks’In kurucularını fikrine bir şans vermeleri konusunda ikna ederek 1985’de Seattle’da ilk kafe barı açtı ve bir İtalyan dokusu olması açısından “'Il Giornale' adını verdi.

Yeni tema iyi sonuç verdi, Il Giornale bir başarı oldu. Ama Schulz’un hedefleri daha da yüksekti. Yerel yatırımcılar buldu ve 1987’de Starbucks’ı satın aldı. Bu da büyümenin yolunu açtı; aynı sene Chicago ve hatta Kanada Vancouver’de yeni kafeler açtı. 17 Starbucks Kafesi kuruldu. 1992’de şirket halka açıldı ve hisseler artık NASDAQ’da (SBUX) işlem görmeye başladı. Bu tarihte Starbucks kafe sayısı yaklaşık 165’e ulaşmıştı.

7 Mart 2001’de Starbucks Eski Dünya’da ilk kafesini İsviçre Zürih’te açtı. Günümüzde şirketin 30’un üstünde ülkede 8.000’den fazla kafesi var. Kahve şirketi adını Herman Melville’in ‘Moby Dick’ romanındaki bir karakterden almaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Şimdi Ara Haber OL
530 274 94 93
Blog'da Yer Almak İçin:İletişim