9 Temmuz 2010 Cuma

Yüzde 100 Meyve Suyuları Çok Tuttu, Tüketimi 7 Yılda 30 Kat Arttı


Türkiye’de meyve suyu tüketim rakamları Avrupa Birliği ve ABD ortalamasının altında kaldı. Meyve Suyu Endüstrisi Derneği’nin hedefi bu rakamı 2010 yılında 15 litreye çıkarmak. 2000 yılından bu yana en büyük artış, yüzde 100 meyve suyu kategorisinde yaşanırken, bu kategoride tüketim 7 yıl içinde 30 kat arttı.

Meyve Nektarı Birinci
2007’de kişi başına meyve suyu tüketimi 10 litre olarak gerçekleşti ve bu tüketimde kişi başına 7.12 litre tüketim ve yüzde 70.3 pay ile meyve nektarı birinci oldu. Yüzde 100 meyve suyu tüketimi, yaklaşık 1 litre kişi başı tüketim ve yüzde 10 pay ile ikinci sırayı aldı. Türkiye’de 2000 yılında 295 milyon litre olan meyve suyu üretimi, 2.5 kat artış göstererek 748.1 milyon litreye ulaştı. Üretimde ilk sırayı, tüketimi de ilk sırada olan meyve nektarı alırken, 525.9 milyon litre üretilen meyve nektarını, 73.4 milyon litre ile yüzde 100 meyve suyu, 25.7 milyon litre ile meyveli içecekler takip etti.

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Başkanı Aziz Ekşi, Türkiye’nin meyve suyu üretimi açısından anahtar bir ülke olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Dünya ölçeğinde tüketici elma ile portakal arasına sıkıştı. Elma suyu konsantresinin yüzde 60’ı Çin, portakal suyu konsantresinin yine yüzde 60’ı Brezilya tarafından üretiliyor. Oran bu kadar yüksek olunca fiyatı da bu ülkeler belirliyor. Bu ikilemi kırmanın yolu, meyve suyu üretiminin şeftali, vişne, mango gibi meyvelerle çeşitlendirilmesidir. Türkiye ve Hindistan, potansiyel açısından bu kilidi açacak başlıca iki ülkedir."

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği’nin (MEYED) verilerine göre, satışa sunulan meyve sularında tüketicinin eğilimi büyük oranda 1 litrelik karton ambalajdan yana. MEYED’e göre bu tercih, meyve suyunu ailece tüketen bilinçli tüketicinin arttığının ve ev sofralarında daha fazla tüketildiğinin en büyük göstergesi. Tüketici tercihinde 1 litrelik karton ambalajı ise şişe cam ambalajlar izliyor.

Havuç, Ayva ve Çilek İlk Kez Meyve Suyuna Dönüştü
Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) verilerine göre, 2007 yılında ilk defa meyve suyuna işlenen yeni meyve çeşitleri, havuç, ayva ve çilek oldu. Meyve suyuna işlenen toplam meyve miktarı 2007 yılında 737 bin 200 ton olarak gerçekleşti.

2007’de, 356 bin 800 ton elma, 90 bin 100 ton şeftali, 72 bin 600 ton vişne, 57 bin 500 ton nar ve 53 bin 300 ton portakal, 30 bin 600 ton havuç, 7 bin 500 ton ayva, 4 bin 100 ton çilek meyve suyuna işlendi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Şimdi Ara Haber OL
530 274 94 93
Blog'da Yer Almak İçin:İletişim